Turcia nu are „absolut nicio intenție să provoace o escaladare” a crizei cu Moscova după prăbușirea avionului rus la granița cu Siria, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, luând aceeași poziție ca și aliații săi NATO, începând cu Statele Unite, relatează site-ul La Depeche.fr.
„Noi doar ne apărăm securitatea și dreptul poporului nostru”, a pledat el într-un discurs la Istanbul, adăugând că „nimeni nu trebuie să se aștepte” ca turcii să stea liniștiți atunci când securitatea frontierelor lor și suveranitatea le sunt încălcate.
Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a subliniat în fața deputaților partidului său, Justiție și Dezvoltare (AKP), că țara lui este un „prieten și vecin” al Rusiei.
Merkel: Situația din Siria a fost agravată de doborârea avionului rus
Doborârea avionului rus de către forțele turce a complicat procesul de găsire a unei soluții politice în cazul războiului din Siria, motiv pentru care trebuie luate toate măsurile necesare pentru prevenirea unei escaladări a conflictului, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
„Situația a fost agravată de doborârea avionului rus de către Turcia”, a subliniat Merkel într-un discurs susținut, miercuri, în Camera Inferioară a Parlamentului, referindu-se la războiul civil din Siria, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.
„Trebuie să facem tot ce e necesar pentru a preveni o escaladare (a conflictului)”, a adăugat cancelarul german.
„Bineînțeles că fiecare stat are dreptul de a-și apăra teritoriul, dar, pe de altă parte, știm cât de tensionată este situația în Siria și în zonele din jurul acesteia. Am vorbit ieri cu premierul turc (Ahmet Davutoglu) și i-am solicitat să facă tot ce e necesar pentru a detensiona situația”, a mai precizat Merkel.
Medvedev: Ankara apără gruparea Stat Islamic
La rândul său, premierul rus, Dmitri Medvedev, susține că Ankara apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au „interese financiare directe” în comerțul cu petrol al organizației teroriste.
Potrivit premierului, Rusia ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia și interzicerea companiilor turce de pe piața rusă. Moscova le-a recomandat deja cetățenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza amenințărilor teroriste, motiv pentru care mai mulți turoperatori și-au retras de pe piață ofertele pentru Turcia. Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o țară majoră de tranzit pentru gazele naturale rusești destinate Europei, precum și construcția primei centrale nucleare turce.
Ankara afirmă că cele două avioane de vânătoare F-16 au doborât bombardierul Suhoi Su-24 după ce l-au somat de zece ori să părăsească spațiul aerian turc. Moscova susține contrariul, și anume că aparatul său nu a părăsit spațiul aerian sirian.
Aeronava Su-24 s-a prăbușit în nodrul provinciei Latakia, într-o zonă unde au loc de mai multe zile lupte între armata siriană, susținută de aviația rusă și grupuri de rebeli turkmeni, care provin din minoritatea turcă a Siriei. Cei doi piloți ruși s-au catapultat, iar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunțase că au fost împușcați mortal. Moscova a anunțat însă că unul dintre piloți a fost salvat. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus în timpul operațiunii de căutare a piloților, iar un militar rus a fost ucis.
Lavrov: Este vorba de o provocare planificată, dar nu vom declanșa un război
Doborârea avionului militar rus de către armata turcă este o „provocare planificată”, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dând asigurări că Rusia nu intenționează să intre în război cu Turcia.
„Avem dubii serioase că este vorba de un incident neintenționat; credem că este vorba de o provocare planificată”, a declarat Serghei Lavrov după o convorbire cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. „Dar nu intenționăm să declanșăm război împotriva Turciei”, a subliniat șeful diplomației ruse, conform ziarului Washington Post.
Rusia sprijină propunerea Franței de a închide frontiera turco-siriană, ceea ce va diminua amenințarea teroristă din Siria și va opri fluxul de imigranți care sosesc în Europa, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Acest incident a generat tensiuni mari între Ankara și Moscova. Cele două țări au de mult timp păreri diferite privind criza siriană. Pentru Turcia, plecarea lui Assad reprezintă condiția sine qua non pentru orice reglementare politică privind conflictul, care a provocat moartea a aproximativ 250.000 de persoane. De cealaltă parte, Rusia îl susține alături de Iran, pe președintele sirian Bashar al-Assad.